Ako byť zdravý
02.11.2015 00:00:00
Sme takí živí a zdraví ako je živá a zdravá strava, ktorou sa živíme a uzdravujeme, pretože naše fyzické telá pozostávajú z toho, čo dýchame, pijeme a jeme - z ničoho iného.
Čo teda jesť?
Živé potraviny:
Živé potraviny sú surové potraviny, ktoré neboli spracované varením, smažením, pečením, parením, či zmrazovaním.
K živým potravinám zaraďujeme surové ovocie, zeleninu, naklíčené zrno a rôzne semienka, ale aj kvasenú zelenina a ovocie.
Biopotraviny:
Biopotraviny sú ekologické, organické potraviny.Boli vypestované na pôdach neošetrených chemickými hnojivami, ani pesticídmi.Neobsahujú teda zdraviu škodlivé chemické látky.
Nezpracované potraviny:
Sú to potraviny,do ktorých neboli pridávané žiadne chemické a umelé látky. Dávajú sa ako prísady do potravín a jedál kvôli predĺženiu trvanlivosti, vylepšeniu chuti, farby, konzistencie. Čím menej ich do tela príjmeme, tým viac sa vyhneme škodlivým chemickým látkam. Je dôležité čítať etikety na obaloch potravín.
Zdravé cukry:
Sú to uhlohydráty bez pridaného rafinovaného cukru.Obsahuje ich ovocie, ryža, obilie, zelenina, celozrnný chlieb.
Zdravé bielkoviny:
Rastlinné bielkoviny sa v tele ľahko rozkladajú. Klíčky, ktoré vyrastajú zo semienok sú efektívnejším, lacnejším a zdravším zdrojom bielkovín ako mäso. Kombinácia strukovín a obilných zŕn predstavuje taktiež bielkovinový komplex , naviac ľahko straviteľný a podporujúci metabolizmus.
Zdravé tuky:
Olejnaté plodiny – orechy, avokádo, rôzne semienka (ľanové,dyňové,slnečnicové…), morská zelenina, ryby obsahujú zdraviu prospešné tuky.
Tak šup sa dravo stravovať! Lebo v zdravom tele, zdravý duch! :)
Komentáre